Maticu sada vode dame, najavljuju puno događanja (foto)

Marijana Matijević, Vesna Vlašić i Marijana Ćorluka
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11582

Obnovljeni požeški ogranak Matice hrvatske vodit će tri ženske ruke. Izglasano je tako na obnoviteljskoj skupštini Matice hrvatske večeras u Gradskom katalištu Požega. Pročelnica u Požeško-slavonskoj županiji Vesna Vlašić je nova predsjednica, potpredsjednica je profesorica hrvatskog jezika Marijana Ćorluka, a tajnica arheologinja Marijana Matijević.

Članovi Predsjedništva su povjesničarka umjetnosti Lidija Ivančević Španiček, predavačica na VUP-u Katarina Potnik Galić i ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Pavlović. Goran Hruška, arhivist u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu našao se skoro sam među ženama. Članovi Nadzornog odbora su Ferdinand Troha, Željko Glavić i Darko Puljašić. Nakon obnoviteljske skupštine u galeriji Ciraki održana je izložba knjižnog blaga Matice hrvatske u Požegi nakon čega je priređena svečana akademija.







- Naravno da mi to znači jako puno jer je Požega grad koji ima zvjezdanu povijest i zaslužuje imati ogranak Matice. Strašna mi je čast i ovo je vjerojatno vrhunac moje društvene i znanstven karijere. Zalagat ću se za promoviranje kulturnih sadržaja našega grada i županije. Osim izbora upravnih tijela donesena su pravila članstva i akcijski plan za 2014. godinu koji je prilično ambiciozan. Nadam se da ćemo ga uspjeti ostvariti. Tu su promocije knjiga, okrugli stolovi, radionice, koncerti... - izjavila nam je nova predsjednica ogranka Matice hrvatske Vesna Vlašić.





- Priredili smo izbor vrijedne građe prema tri kriterija: vrijedne knjige iz zbirki Rara i Posegana, izdanja požeškog ogranka Matice i djela Požežana članova Matice. Izdvojila bih ipak jedno ime, to je Oton Kučera, predsjednik Matice hrvatske od 1909. do 1917. godine. Izbor u Predsjedništvo gledam više kao dužnost jer djelatnosti naše dvije institucije se preklapaju. Ako pogledamo planove, znamo da možemo očekivati jako dobru suradnju u promicanju kulture, autora i proizvodnji kulturnih događaja - izjavila nam je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.





Dodano 8. veljače

Vesna Vlašić je zvala uredništvo kako bi se požalila što nije navedena njezina titula u tekstu. Naglašava kako je ona doktorica znanosti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI