Požeški glazbenici napokon u vlastitom prostoru (foto)

Primopredaja ključeva Glazbene škole
(FOTO: Lidija Galić)

23.01.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 10729

Glazbena škola Požega od danas je u novim prostorima. Škola u Požegi djeluje 44 godine, a prije 15 godina s radom je počela i Srednja glazbena škola.



- Od početaka se suočavamo s nedostatkom prostora zbog čega nismo mogli povećavati broj učenika sve do unatrag 15-ak godina. Tada smo dobili suglasnost Ministarstva obrazovanja da možemo upisati veći broj učenika te zaposliti i dodatne kadrove. Od nekadašnjih 140 učenika danas ih na svim razinama obrazovanja ima ukupno 480. Prije tri godine s radom su počela i odjeljenja u Pleternici i Kutjevu. Svi se oni obrazuju u 15 programa. Od nekadašnjih 12 danas u školi radi 48 nastavnika i pet administrativnih djelatnika - rekao je na svečanosti otvaranja škole ravnatelj Veljko Valentin Škorvaga. U suradnji s požeškom Gimnazijom Glazbena škola izvodi nastavu općeobrazovnih predmeta za učenike srednje škole.





Ravnatelj Škorvaga kaže kako su se do sada selili šest puta, a posljednjih 20-ak godina nastava se održavala na četiri lokacije u vrlo skromnim, gotovo nemogućim uvjetima. Učenici i nastavnici ove škole dobitnici su brojnih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, a o kvaliteti rada svjedoči i visok postotak upisanih požeških učenika na akademije.



- Izgradnja nove Glazbene škole koštala je oko 14 i pol milijuna kuna. Oko 6,3 milijuna osigurao je Grad Požega, sedam milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvoja te 900 tisuća Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Žalosti me što nitko iz ministarstva danas nije ovdje. S današnjim danom Požega se pozicionira kao grad glazbe, a s ovim objektom još više će u budućnosti to i potvrditi te zaštititi slavonski glazbeni identitet na ovom prostoru - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović. Dodao je da je potrebno još kupiti instrumente i stolice za koncertnu dvoranu koje su za današnju svečanost posuđene. Za to je potrebno osigurati oko tri milijuna kuna, a s obzirom na dosadašnja iskustva s ministarstvima Neferović izražava bojazan da će novac morati namaknuti iz drugih izvora.



Rajka Martinčić profesorica je s najdužim stažem u požeškoj Glazbenoj školi.



- Četrdeset godina radim ovdje i ovo mi je peti prostor do sada. Nismo vjerovali da će u teškim vremenima doći do realizacije ovako velikog projekta i neizmjerno sam sretna što je naša škola konačno u svojim prostorima. Ne samo da naši učenici neće odlaziti odavde, nego će nam dolaziti i iz drugih sredina - rekla nam je prof. Martinčić.

Useljenje u nove prostore s posebnim su oduševljenjem dočekali učenici. Petu godinu gitaru u Glazbenoj školi uči svirati Petra Rendula.



- Nova zgrada mi je prelijepa. Sve je tako novo. Drago mi je što naš grad ima tako lijepu školu, ali mi je i žao što ću ići u nju samo još jednu godinu. Šteta što nije napravljena ranije - rekla nam je Petra.

Za današnju su svečanost učenici ove škole pripremili zanimljiv program prezentirajući mali dio onoga što su do sada naučili.



















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI