Požeška županija prva u Hrvatskoj po potrošnji lijekova za smirenje

Antidepresivi - ilustrativna fotografija
(FOTO: Wikimedia Commons)

20.01.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 3895

Pozivajući se na podatke koje je objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode Halmed, Metro-portal.hr piše kako stanovnici Požeško-slavonske županije prednjače u potrošnji lijekova za smirenje i antidepresiva.

Tako je u 2012. godini (za prošlu godinu još nema podataka) u našoj županiji anksioliktike dnevno konzumiralo čak 143, a antidepresive 48 od 1.000 stanovnika. Po konzumaciji anksioliktika (lijekova koji se koriste za ublažavanje laganih psihičkih poremećaja) smo gotovo 10 puta "jači" od susjedne Brodsko-posavske županije.

Samo 2012. na milijun i 639 kutija antidepresiva Hrvati su potrošili gotovo 89 milijuna kuna, a na sedam milijuna kutija tableta za smirenje (anksiolitika) 85 milijuna kuna. Međutim, potrošnja antidepresiva je u Hrvatskoj i dalje znatno niža u odnosu na razvijenije europske zemlje poput Slovenije, Norveške, Švedske, Danske i Islanda.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI