Ništa od izgradnje nove tržnice

Sjednica Gradskog vijeća
(FOTO: Lidija Galić)

21.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 12138

Treća sjednica Gradskog vijeća grada Požege trajala je više od četiri sata. Na dnevnom su redu bile čak 24 točke.

U aktualnom je satu potpredsjednika Gradskog vijeća Antu Šolića (HDZ) zanimalo koliko sudskih sporova vodi Grad i koliko ih je riješeno do sada jer, kako je rekao, ima informaciju da ih je dobar dio Grad izgubio. Posebno je tu apostrofirao spor oko kupovine zgrade Porezne uprave.

- Grad vodi 38 sudskih sporova, a 13 ih je okončano. Bilo je devet sporova utvrđivanja prava vlasništva te sedam sporova koji se odnose na utvrđivanje stanarskog prava, povrat stipendija, vraćanje posjeda, itd. – odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za samoupravu Ljiljana Bilen.


Bilen dodaje da je u slučaju zgrade Porezne uprave bilo nekoliko predmeta. Jedan se odnosio na tužbu Grada Požege za ispunjenje obveze Republike Hrvatske u iznosu od 14 milijuna kuna na temelju ugovora kojim je država kupila tu zgradu. U tijeku je još jedan predmet zbog naknade troškova koji nije okončan.


- Imam informaciju da je spor oko zgrade Porezne uprave okončan te da Grad mora platiti trošak od 900 tisuća kuna. Isto tako gotov je i spor s Tofradom gdje Grad treba vratiti 1,7 milijuna kuna. Pojašnjenje tražim u pismenom obliku jer ću poduzeti određene radnje prema onima koji su išli u ovakve sporove i time oštetili gradski proračun. Bivši nas je gradonačelnik četiri godine masirao s tim kako svakodnevno rastu kamate za prodanu zgradu Porezne te da se time puni gradska riznica, a znamo da je to državna zgrada koja je prodana državi – najavio je Šolić svoje daljnje poteze prema bivšem gradonačelniku.



Kazimira Baloga (NL Nine Smolčića) zanimala je stvarna situacija oko Gradske tržnice.

- Bivši je gradonačelnik u nekoliko navrata rekao da partner ima određenih poteškoća ali da će ona biti izgrađena. Čini mi se da je ovdje netko nešto pokušao iskokošariti, a rodio se samo mućak. Možda da prestanemo obmanjivati javnost i kažemo što se planira s tim objektom – zatražio je Balog.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i gospodarstvo Jasminka Vodinelić odgovorila je kako je realizacija izgradnje tržnice u Priorljavskoj ulici trebala biti rezultat poslovne suradnje Tekije i tvrtke Adamo iz Zagreba.



-Kako do početka izgradnje nije došlo, iako su stvoreni preduvjeti za to kao što je npr. izgradnja prometnice i ishođenje dozvole za gradnju, Tekija je zatražila raskid ugovora na koji tvrtka Adamo nije uložila prigovor. To znači da do izgradnje tržnice neće doći do daljnjega – pojasnila je pročelnica Vodinelić.

Vijećnik Dražen Muljević (HSP AS) postavio je pitanje o financijskim obvezama grada. Prema riječima Branke Bulaja, pročelnice Upravnog odjela za financije potraživanja su 4,7 milijuna kuna od čeka je 1,7 milijuna dospjelih. Riječ je o obvezama Grada iz 2013. odine i to 1,3 milijuna kuna prema Presoflex gradnji te nekoliko manjih obveza Grada.



Pred vijećnicima se po prvi put našlo i izvješće o poslovanju Tekije, a podnio ga je direktor Ante Kolić. Ustvrdio je između ostaloga kako ova tvrtka ima oko jedanaest milijuna kuna akumulirane dobiti te niti kune kreditnog zaduženja. Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon (HDZ) prokomentirao je kako u slučaju Tekije i nije baš sve onako kako se prikazivalo jer je razlika između plana i realizacije gotovo 50 posto.

- Ne bi Tekija tako dobro poslovala da gospodin Kolić nije kvalitetan stručnjak. Mislim da će gradonačelnik Neferović kod novog ustroja Tekije razmišljati o vašem radnom mjestu – pohvalio je direktora Kolića HDZ-ov vijećnik Ante Šolić.



U nastavku sjednice usvojene su sve točke dnevnog reda od kojih ona o kreditnom zaduženju grada u iznosu od pet milijuna kuna koja je prošla s tankom većinom od svega jednog glasa. Za tu je točku glasovalo 10 vijećnika, 6 ih je bilo protiv (SDP i HNS), a 3 suzdržana – Rašić (NL Nine Smolčića), Novaković (HSU), Božić (HDSSB) dok dvoje vijećnika nije bilo na sjednici.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI