Ukidanjem područja od posebne skrbi Pakrac gubi milijune

Konferencija za medije pakračkog HDZ-a
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4824

„Događa se ono najgore što se može dogoditi malim gradovima i općinama, posebice ratom stradalim područjima. Vlada donosi odluku kojom ukida Zakon o područjima od posebne državne skrbi s 1. siječnjem 2014. godine. To je direktan udar na proračun Pakraca od najmanje 3 milijuna kuna“.

Upozorio je na to Davor Huška, gradonačelnik i predsjednik Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Pakrac, na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Huška je naglasio da će takva odluka uzrokovati promjenu nacrta proračuna Grada za 2014. godinu, u cijelosti, a uz smanjenje sredstava za neke planirane aktivnosti, ističe da će ovu odluku osjetiti i sami građani.


Upitno sufinanciranje dječjeg vrtića


– Morat ćemo razmišljati o uvođenju prireza,o smanjenju materijalnih troškova našim građanima, smanjenju iznosa za stipendiranje, a najveći upitnik je nad sufinanciranjem dječjeg vrtića, istaknuo je Huška.

Grad Pakrac sufinancira rad Dječjeg vrtića „Maslačak“, u kojem je više od 200 djece, s oko 75 posto iznosa i Huška je rekao da ne zna što će se dogoditi s 3,2 milijuna kuna koji je vrtić dobivao iz proračuna u proteklim godinama i najavio vjerojatno smanjenje.

Nema više ni povrata poreza

– U Vladi RH nije bilo razuma da se ostavi jedan prijelazni period nego prije tjedan dana dobivamo potvrdu sa sjednice Vlade o ukidanju Zakona, a ratom stradala područja, nažalost, gube taj status. Ovime se dovodi u pitanje i sufinanciranje i priprema projekata za fondove EU i ne znam kako država misli povući ta velika sredstva kad na ovakav način blokira rad jedinica lokalne samouprave.

- Mi smo naučili kroz povrat poreza praktično dobiti 13. plaću i na to građani mogu zaboraviti jer više nema različite povlaštene porezne osnovice za obračun poreza u odnosu na ostatak Hrvatske, što znači da od 1. siječnja živimo u istim uvjetima kao primjerice Čakovec, Rijeka ili Zagreb. To nije pošteno prema ratom stradalim područjima. Najveći broj jedinica lokalne samouprave na tim područjima su godinama takoreći HDZ-ove i očigledno da je to upravo udar i na HDZ koja upravlja tim jedinicama, rekao je Huška.

I drugi inkubator će uskoro biti pun

Osvrćući se na proteklih 6 mjeseci nakon lokalnih izbora, Huška je naglasio kako se izborni program za planirano četverogodišnje razdoblje i najavljene aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom. Pobrojao je i projekte koji su u pripremi ili provedbi rekavši da su najznačajniji rezultati napravljeni na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

– Odlagalište otpada „Crkvište“ je prošlo proceduru Fonda za energetsku učinkovitost, dobili smo pozitivnu odluku. Radi se o investiciji od 34 milijuna kuna koja je upućena na Vladu RH i očekujemo uskoro i njihov pozitivan stav. „Komunalac“ priprema dokumentaciju za raspisivanje natječaja, projekt će trajati 4 godine, Fond financira 80 posto vrijednosti projekta, a 20 posto je na gradovima Pakracu i Lipiku, što znači da u 4 godine svaki grad mora godišnje osigurati oko 500.000 kuna u proračunu, rekao je Huška koji je od značajnijih projekata istaknuo još i projekt vodozahvata Šumetlica za koji natječaj danas završava i projekt Aglomeracije Pakraca i Lipika. Istaknuo je i nastavak dobre suradnje sa Zdravstvenim veleučilištem uz nadu i želju da će nakon prvih 5 godina i stručnog studija fizioterapije, u Pakracu biti i fakultet iz tog područa medicine.

Dodao je kako je Pakrac jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva poduzetnička inkubatora, a izgradnja oba je sufinancirana iz predpristupnih fondova EU. Najavio je da će i nedavno otvoreni drugi inkubator do Nove godine biti pun i sva 4 prostora u njemu će dobiti korisnike.

Od HRT-a traže prekid informativne blokade


Huška je izvijestio da su on, kao gradonačelnik, i njegov kolega Vinko Kasana iz Lipika, uputili dopis HRT-u vezano uz probleme informativne blokade na koju upozoravaju, posebno nakon što su, nakon dugogodišnjeg lošeg pokrivanja od strane studija Bjelovar, sada svrstani u nadležnost 150 kilometara udaljenog regionalnog centra u Osijeku.

"Nije li legitimna želja naših građana da i ostatak Hrvatske bude informiran o našim uspjesima ili promašajima, o svih teškoćama ili prednostima života na području od posebne državne skrbi? I naši su građani vaši pretplatnici", zaključuje se u priopćenju koje je poslano na adresu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI