U mjesec dana bez posla ostalo više od 500 ljudi

HZZ Požega - oglasna ploča
(FOTO: Domagoj Katić)

14.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 4136

814 osoba prijavilo se u listopadu na Zavod za zapošljavanje. Povećanje je to od tri posto u odnosu na rujan dok je u odnosu na listopad prošle godine novoprijavljenih 16 posto manje.

Izravno iz radnog odnosa na Zavod su se prijavile 524 osobe. U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnom uredu Požega, registrirano je 6.937 nezaposlenih.

Riječ je o 275 nezaposlenih više nego u rujnu. U odnosu na listopad prošle godine broj nezaposlenih veći je za pet posto, odnosno 333 osobe. Najviše nezaposlenih, oko 40 posto su mladi od 15 do 29 godina.


Oko 65 posto nezaposlenih imaju srednju stručnu spremu. Bez obrazovanja i nižeg stupnja obrazovanja ih je 26 posto dok ih je s višom ili visokom školom oko devet posto. Najviše je nezaposlenih s područja grada Požege. U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost se povećala na području svih gradova i općina, dok je u odnosu na listopad prošle godine smanjena jedino u općini Jakšić.


Iz evidencije nezaposlenih u listopadu je izašlo 539 osoba. Zaposlilo ih se 286, 37 ih je izbrisano iz evidencije zbog drugih poslovnih aktivnosti kao što su zapošljavanje prema posebnim propisima, registriranje trgovačkoga društva, obrta, ugovor o djelu, itd., a 216 zbog neredovitog javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, umirovljenja, uključenja u redovito školovanje i dr.

Tijekom listopada poslodavci su Područnom uredu Požega prijavili 319 slobodnih radnih mjesta ili 66 posto više nego u rujnu, a najtraženija zanimanja su bila šumski radnik, maturant gimnazije medicinska sestra, strojobravar i komercijalni službenik.

Novčanu je naknadu prošli mjesec primilo oko 1.200 nezaposlenih, a prosječan je iznos naknade bio 1.600 kuna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI