Kutjevo ne prima ni bobice viška: Nekima ostalo i po 10 tona grožđa

Ilustrativna fotografija: Berba grožđa
(FOTO: PIXSELL)

28.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5904

Proteklog je vikenda na kaptolačkom vinogorju obran i posljednji vinograd. Urod nikada nije bio bolji, ali vinogradari umjesto da zadovoljno trljaju ruke muku  muče s plasmanom grožđa. Kako je i najavljeno, u Kutjevu d.d. nije bilo interventnog otkupa.

- Problem su imali oni koji nemaju sklopljen ugovor o otkupu. Kutjevo d.d. nije primalo ni bobice viška pa je čak bilo onih koji su morali vraćati tristotinjak kilograma koje tamo nisu htjeli primiti. Međutim, nekima je ostalo i po deset tona grožđa viška - doznali smo od Ferdinanda Novaka, predsjednika kaptolačke Udruge vinogradara, vinara i voćara.

Viškove su vinogradari bili prisiljeni prodati prekupcima po cijenama nižim od dvije kune, a dio ih je silom prilike pravio vino.


- Proizvodnja vina iziskuje određene troškove. Srećom, u Udruzi imamo vlastitu prešu koju su članovi mogli koristiti za simboličnu cijenu. Ove je godine bila u pogonu više nego ikada. Međutim, većina ih uopće ne zna što će s tolikim vinom - dodao je Novak.


Navodi primjer gdje je jedan vinogradar, ne znajući gdje će plasirati grožđe, ostavio svoj vinograd neobran. Kako to nije dobro za lozu organizirat će zajedničku berbu i proizvesti vino za Udrugu.

Predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Mladen Itrak potvrdio nam je da interventnog otkupa nije bilo.

- Otkupili smo planiranih  3,2 tisuće tona grožđa. Budući da je godina izuzetno rodna ukupno ćemo ove godine imati gotovo sedam tisuća tona grožđa, što je puno više nego lani, tako da nismo mogli ići s interventnim otkupom - pojasnio je Itrak.

Grožđe su otkupljivali po 2,80 kuna, a novac će kooperanti, kao i dosadašnjih godina, dobiti do ožujka.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI