Niža cijena električne energije od 1. listopada 2013.

HEP - logo
(FOTO: ilustracija)

27.09.2013. | HEP
Pregleda: 7421

Poštovani kupci!

U skladu sa Zakonom o tržištu električne energije (NN 22/2013), Hrvatska energetska regulatorna agencija, donijela je 13. rujna 2013. Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge⃰ (NN 116/2013).

Na temelju Metodologije, vaš opskrbljivač, HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS), odredio je iznose tarifnih stavki (cijene) za opskrbu električnom energijom kupaca u okviru univerzalne usluge, odnosno kupaca kategorije kućanstvo.


Tarifne stavke za kupce kategorije kućanstvo - u primjeni od 1. listopada 2013. godine




Prosječna cijena za radnu energiju kupcima kategorije kućanstvo smanjuje se za 10,7 posto. Prosječno smanjenje mjesečne novčane obveze za kupce kategorije kućanstvo (ukupno, za električnu energiju i za naknadu za korištenje mreže) iznosit će 6 do 7 posto, ovisno o tarifnom modelu koji kupac koristi.

Novi, niži iznosi tarifnih stavki primjenjivat će se za obračun vaše potrošnje od 1. listopada 2013. godine.

UTVRĐIVANJE STVARNE POTROŠNJE

S obzirom da se obračun električne energije za kupce kategorije kućanstvo obavlja jednom u šest mjeseci, za razgraničenje potrošnje na dan primjene novih cijena koristit će se dostavljena očitanja brojila ili procjena stanja brojila na dan primjene novih cijena, koju HEP ODS provodi na način propisan Općim uvjetima za opskrbu.

Kako bismo nove cijene primijenili na vašu stvarnu potrošnju, poslije 1. listopada 2013. godine, HEP ODS vas poziva da očitate i dostavite nam stanja vaših brojila. Stanja možete dostaviti putem:

- besplatnog telefona 0800-0555
- web stranice: www.hep.hr, odnosno putem aplikacije „Moj račun“ ili
- besplatnog potrošačkog telefona: Elektra Požega - 0800 300 421.

ROK ZA DOSTAVU OČITANJA

Očitanja brojila za potrebe razgraničenja potrošnje na dan 1. listopada mogu se dostavljati do 10. listopada 2013. Svim kupcima će, uz sljedeći redovni obračun, biti odvojeno iskazana potrošnja u razdoblju do i nakon 1. listopada 2013.

TKO DOBIVA ZAMJENSKE UPLATNICE?

S ciljem smanjenja troškova poslovanja, što je u obostranom interesu kupaca i opskrbljivača, HEP ODS, kao opskrbljivač kupaca u okviru univerzalne usluge, neće slati zamjenske uplatnice kupcima kojima je razlika iznosa mjesečne novčane obveze (iznos na uplatnici) uslijed primjene novih tarifnih stavki, manja od 10 kn.

Također, nećemo slati zamjenske uplatnice kupcima kojima je redovni obračun tijekom mjeseca listopada ili studenog. Svim kupcima će razlika nastala uslijed primjene novih tarifnih stavki biti obračunata prilikom slijedećeg redovnog obračuna.

Kupci koji tijekom mjeseca listopada, uslijed primjene navedenih kriterija, ne dobiju zamjenske uplatnice na svoju adresu, mogu od svog distribucijskog područja zatražiti izdavanje zamjenskih uplatnica.

KUPCI HEP ODS-a I DALJE DOBIVAJU JEDAN RAČUN

Kupci kojima je HEP ODS opskrbljivač, i nadalje će dobivati jedinstveni račun, koji uključuje sastavnicu koja se odnosi na opskrbu (električna energija) te sastavnicu koja se odnosi na korištenje mreže, a prema zbirnim tarifnim stavkama u slijedećoj tabeli:



- Uz tarifne stavke svi kupci plaćaju i posebnu naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u iznosu od 0,005 kn/kWh.

KUPCI DRUGIH OPSKRBLJIVAČA DOBIVAJU DVA RAČUNA

Kupci koji su izabrali ili će izabrati drugog opskrbljivača na tržištu električne energije, dobivat će dva računa i to:

- račun od izabranog opskrbljivača - za potrošenu električnu energiju, prema ugovoru o opskrbi s cijenama koje će ugovoriti i

- račun od HEP ODS-a - za korištenje mreže, na temelju ugovora o korištenju mreže s iznosima tarifnih stavki u tabeli.



I RIJEČ O NAMA

Dulje od jednog stoljeća HEP izgrađuje svoje elektroprivredno znanje i iskustvo. Mi poznajemo svaki dio sustava, svaki dio Hrvatske, uvjereni smo i kako poznajemo potrebe naših kupaca. Vjerujemo i kako kupci prepoznaju nas kao sigurnog i pouzdanog, ne varljivog partnera, kao njihovog opskrbljivača električnom energijom po prihvatljivim cijenama, kako do jučer, tako danas i sutra, u tržišnim uvjetima.

Vaš opskrbljivač
HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o.
ELEKTRA POŽEGA

⃰  Univerzalna usluga je jedinstveni način prodaje električne energije u okviru opskrbe električnom energijom koja se obavlja kao javna usluga, kojom se osigurava pravo kupca iz kategorije kućanstvo na javnu uslugu opskrbe električnom energijom propisane kvalitete na cijelom području Republike Hrvatske po realnim, jasno usporedivim i razvidnim cijenama.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI